Dragi posjetitelji, dobrodošli na moj blog kojemu je cilj ukazati na važnost emocionalne inteligencije na životni put svakog od nas, odnosno na naš uspjeh ili neuspjeh, kako privatni, tako i poslovni.

utorak, 15. svibnja 2012.

Jesu li žene emocionalno inteligentnije?


Kada sam prvi put uzela u ruke knjigu Emocionalna inteligencija, javilo mi se pitanje jesu li žene emocionalno inteligentije!? Vodeći se mišlju da pokazujemo možda više emocija od muškaraca, zaključila sam da smo svakako bolje u tom području, no je li to uistinu točno?

Sve navedene sposobnosti razlikuju se od čovjeka do čovjeka, tako je primjerice netko uspješniji u obuzdavanju vlastite ljutnje, dok je izrazito neuspješan u prepoznavanju tuđe ljutnje, također postoje razlike između spolova u sposobnostima, no ne i u ukupnoj emocionalnoj inteligenciji. Žene su svjesnije vlastitih emocija, pokazuju više empatije te su vještije u odnosima s drugima, dok su muškarci samouvjereniji, optimističniji, lakše se prilagođavaju te bolje podnose stres.


Ali sve nedostatke u emocionalnim sposobnostima moguće je popraviti ili poboljšati, odnosno emocionalna inteligencija se može razvijati u svim segmentima bez obzira na životu dob i spol, što nije slučaj kod intelektualnog funkcioniranja koje se može razvijati samo do određene dobi te određenih granica. Ipak da bi se emocionalna inteligencija što bolje razvila, potrebno je usvojiti znanja i stalno prakticirati nove vještine dok one ne prijeđu u naviku, tako primjerice ako se vježba aktivno slušanje, osoba će postati izvrstan slušač i s lakoćom će prepoznavati emocije u drugima. Za osobe sa dobro razvijenim emocionalnim sposobnostima vjerojatnije je da će u životu biti zadovoljnije i učinkovitije, budući da su ovladale navikama uma koje potpomažu njihovu produktivnost, dok nasuprot tome ljudi koji nad svojim emocionalnim životom ne mogu ostvariti određenu kontrolu, neprestano se suočavaju sa unutarnjim borbama što im onemogućuje da se valjano usredotoče na posao te nesmetano razmišljaju. Prema tome emocionalna inteligencija odlučuje što će netko činiti i što želi načiniti. „Iako je emocionalna inteligencija u mozgu, ona obuhvća cijelu osobu i uzajamo djeluje s njome – duhovno, tjelesno, osjećajno i ponašanjem.“ (prema Simmons, S., Simons Jr., J. C.: Emocionalna inteligencija – procjene i vrste, Izvori, Zagreb, 2000.)

Prema gore navedenom, vidljivo je kako su razlike u emocionalnoj inteligenciji među spolovima očite, ali ukupni EQ nam je isti, odnosno svi imamo iste temelje za početi izgradnju svoje emocionalne inteligencije. Zato pokrenimo se i razvijajmo ju!

Do tipkanja! J

2 komentara:

  1. „Iako je emocionalna inteligencija u mozgu, ona obuhvća cijelu osobu i uzajamo djeluje s njome – duhovno, tjelesno, osjećajno i ponašanjem.“ - super rečenica za sažeti važnost emocionalne inteligencije. Također se slažem da ne postoje generalne razlike u em.int. između spolova, ali u pojedinim komponentama da.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv članak...i naravno slažem se da neke velike razlike u emocionalnoj inteligenciji između žena i muškaraca ne postoje, te da se ona (emocionalna inteligencija) cijeli život gradi i nadograđuje...:)

    OdgovoriIzbriši