Dragi posjetitelji, dobrodošli na moj blog kojemu je cilj ukazati na važnost emocionalne inteligencije na životni put svakog od nas, odnosno na naš uspjeh ili neuspjeh, kako privatni, tako i poslovni.

nedjelja, 6. svibnja 2012.

Pozdrav svima, koliko god vas ima :)



Dragi svi, moje ime je Ratka i studentica sam prve godine diplomskog studija pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku i želim vam poželjeti dobrodošlicu na moj blog. Nadam se da ćete saznati nešto novo o emocionalnoj inteligenciji te da ćete uvidjeti njezinu važnost u okviru poslovnog svijeta, što je ujedno i cilj mog bloga. Pa da više ne dužim, možemo započeti s uvodom u polje emocionalne inteligencije.

Svi mi posjedujemo više dimenzija uma, pa tako i dvije različite vrste inteligencije, jednu racionalnu te drugu emocionalnu. Većina ljudi se bazira na svoju racionalnu inteligenciju i njoj pridodaje veliku važnost. Isto tako većina poslodavaca pri samom zapošljavanju ispituje IQ svojih budućih zaposlenika, no je li važna samo racionalna inteligencija i ovisi li o njoj uistinu naš uspjeh!?

Moj stav je da ne ovisi i upravo je ovaj blog posvećen tome, no ne osporavam da naš uspjeh u životu ovisi o obje inteligencije, samo želim pokazati kako hladan razum bez emocija ne donosi uspjeh, već je potreban sklad u odnosu glave i srca, odnosno radnici se moraju naučiti inteligentno koristiti svojim emocijama. 

 Kvocijent inteligencije, kao i stručnost, potrebni su samo kako bi se posao dobio, ali ono što predstavlja tajni sastojak sjajnog rada je emocionalna inteligencija koja izdvaja nenadmašne radnike i sjajne timove, o kojima ovisi budućnost svake organizacije, od prosječnih. U doba kad ništa ne jamči kako sigurnost na poslu, tako i održivost organizacija na životu, osim ljudskih darovitosti, emocionalna inteligencija postaje ključ koji otključava sva vrata do uspjeha. 

U slijedećem postu vidjet ćemo što označava sam pojam emocionalne inteligencije, kao i njene značajke.

Do tipkanja! :)

Broj komentara: 16:

  1. 1. ne postoje 2 uma... ako je covjek sastavljen od uma (duše) i tijela, to bi znacilo da je moguce da ima i 2 tijela.. dakle, samo je jedan um
    2. ne postoje 2 inteligencije nego, više vidova jedne te iste inteligencije...
    3. poslodavac puno cesce provjerava emocionalnu nego racionalnu inteligenciju jer ona govori koliko je tko psihicki sposoban za neki posao.
    Hvala =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Što se tiče uma to stoji, iako se um ne može poistovjetiti s dušom. Pod pojmom dva uma sam ovdje mislila na njegove dvije dimenzije, samo eto možda sam se krivo izrazila. Što se tiče 2 inteligencije, ja sam gore navela dvije vrste, što znači da postoji jedna inteligencija, ali ima više vrsta, vidova iste, tako da ne vidim smisao druge kritike. Što se tiče trećeg, nisam se se susrela, niti vidjela negdje da poslodavci često provjeravaju EQ pri testiranju za posao, većinom je to određeni psiho test, a to nije testiranje emocionalne inteligencije.
    Hvala na komentaru :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. um se moze poistovjetiti sa dusom, no dobro, prihvatiti cu da je to stvar shvacanja uma ili duše... ali i dalje, 2 dimenzije uma bi omogucavale i 2 dimenzije tijela.. tu naravno ne pricam o klasicnom prelazu iz krutog u plinovitog.. nego kad bi npr covjek imao 2 dimenzije uma, on bi mogao biti ziv u 2 svoje dimenzije (stanja), a to je fizicki nemoguce.. zato se ne mogu slozit niti sa tom odredbom uma... i isto tako i inteligencija.. vjerojatno je samo stvar izrazavanja.. i na tome se temeljila kritika.. a sto se tice npr provjere EQ, pa da, vrlo je cesta provjera, pogotovo u zanimanjima gdje je potrebno raditi sa ljudima, ili jos bolje, sa djecom...

      Izbriši
    2. svatko ima svoje viđenje kako duše, tako i uma, budući da um nije tema ovog blog ne želim dodatno raspravljati o tome. možeš mi navesti primjer provjere EQ, jer nisam našla da ga se često provjerava?

      Izbriši
  3. kolegice svaka čast! :) eto željno očekujem buduće članke!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam zašto ali EQ smatram važnim u privatnom životu ali ne toliko i u poslovnom svijetu :S ...radujem se sljedećim postovima i nadam se da ćeš dati još više činjenica kako bih bolje shvatio EQ u poslovnim interakcijama ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala kolegice :) Svakako ću se potruditi ukazati na važnost EQ u poslovnom svijetu. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao prvo sve pohvale novoj blogerici ;)čestitam!
    Moram se složiti sa skladom racionalne i emocionalne inteligencije jer vjerojatno to jest održivost nivoa iznadprosječnih ljudskih resursa u većini poslovnih organizacija.
    O dimenzijama i vrstama nema smisla raspravljati kada je to zapravo osobno viđenje i razmišljanje, ali mi se sviđa ideja da imamo izbor, više nego da smo ograničeni zato što je to netko tako predložio.
    Do tipkanja!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ratka slažem se s time da je emocionalna inteligencija vrlo bitna...Veselim se novim postovima :)

    OdgovoriIzbriši